Her får du en oversikt over viktige skatte- og avgiftsendringer i 2025. Utvalgte endringer i satser og regelverk som påvirker næringsliv og arbeidsliv, omtales også.
En tabellarisk oversikt over skattesatser, fradrag og beløpsgrenser i 2024 og 2025 finnes på regjeringens nettsider.
Der finnes det også en oversikt over avgiftssatser for disse årene.
Toppbilde: Stortinget (foto: Didrick Stenersen / VisitOSLO)
Skatteendringer 2025
Som ventet ble det ikke fremmet forslag om store endringer i skatteopplegget for 2025, som er et valgår.
Skattesatser på inntekt
Skattesatsen for alminnelig inntekt holdes uendret (22 %).
Personfradraget øker fra 88 250 kroner til 108 550 kroner. Det innebærer isolert sett en skattelette på 4 466 kroner for alle, men må ses i sammenheng med at maksimalt minstefradrag i lønn reduseres fra 104 450 kroner til 92 000 kroner. Maksimalt minstefradrag i pensjon reduseres fra 104 450 kroner til 92 000 kroner.
Trygdeavgiftssatsene på lønn/trygd og næringsinntekt reduseres med 0,1 prosentenhet, mens trinnskatt-satsen øker med 0,1 prosentpoeng på de tre høyeste trinnene. Innslagspunktene for trinnskatten øker med 4,1–4,5 % på de fleste trinn. Unntaket er trinn 4 (innslagspunkt 942 400 kroner) som bare har økt med 0,5 %.
Skattesatsen for utbytte og aksjegevinster er uendret (37,84 %).
Endrede beløpsgrenser
En rekke beløpsgrenser i skattesystemet er økt:
- Frikortgrensen er økt fra 70 000 til 100 000 kroner.
- Grensen for skattefrie ansattrabatter er økt fra 8 000 til 10 000 kroner.
- Den generelle beløpsgrensen for lønnsopplysningsplikt (og dermed skatteplikt) er økt fra 1 000 til 2 000 kroner.
- Beløpsgrensen for skattefritt salg av bær og hageprodukter mv. er økt fra 4 000 til 10 000 kroner.
- Grensen for skattefri utleie av egen fritidsbolig og korttidsutleie av egen bolig er økt fra 10 000 til 15 000 kroner.
Salg av overskuddsstrøm
Det er fastsatt en sjablongmodell for beskatning av salg av overskuddsstrøm i privat bolig, ved at slike inntekter er skattefrie inntil 15 000 kroner. Av det overskytende skattlegges 85 prosent som alminnelig inntekt (22 %). Dette trer i kraft allerede fra 2024. Med virkning fra 2025 er det innført en rapporteringsplikt for kraftleverandører.
Formue
Skattesatser holdes uendret. Det samme gjelder verdsettelsesreglene. Innslagspunktene er imidlertid økt med 3,5 %, dvs. fra 1,7 mill. til 1,76 mill. i trinn 1 og fra 20 mill. til 20,7 mill. i trinn 2.
Ved beregningen av formuesverdier verdsettes formuen til:
- primærbolig: 25 %
- delen av primærbolig som overstiger 10 mill. kroner: 70 %
- sekundærbolig (og tilordnet gjeld): 100 %
- aksjer (inkl. næringseiendom) og tilordnet gjeld: 80 %
- driftsmidler (og tilordnet gjeld): 70 %
- øvrig formue: 100 %
Arbeidsgiveravgift
Den såkalte kompetanseskatten, altså 5 % ekstra arbeidsgiveravgift på lønnsinntekter over 850 000 kroner, er opphevet fra 2025.
Ingen «monsterskatt» i 2025
Forslaget til nye særregler for såkalt privat konsum i selskaper som ble sendt på høring i 2022, ble heller ikke fremmet i forslaget til statsbudsjett for 2025. Det er etter dette tvilsomt at forslaget i det hele tatt blir gjennomført.
Det innebærer at dagens regler med uttaksbeskatning i selskapet og utbyttebeskatning av aksjonæren etter det såkalte Storhaugen Invest-prinsippet videreføres. Også beskatning etter dette prinsippet vil i de fleste tilfeller innebære at beskatningen blir betydelig høyere enn vanlig markedsleie.
Skatt – datoer og frister i 2025
På Skatteetaten.no finnes en oversikt over de mest sentrale fristene for næringsdrivende.
Her kan du også finne en oversikt over de viktigste datoene og fristene for personer, inkludert personlig næringsdrivende.
Avgiftsendringer
Tilbakeføringsreglene endret ved bilutleie og -leasing
Bilutleiefirmaer og leasingbyråer må etter lovendring tilbakebetale mva. med høyere beløp ved videresalg av bilen. Foretakene må nå tilbakeføre mva. basert på kjøretøyets verdi fremfor etter sjablong. Foretakene kan fri seg fra tilbakebetalingsplikten ved å eksportere bilen ut av landet etter endt bruk. Endringen medfører at det kan bli dyrere å lease bil enn å kjøpe med lånefinansiering.
Redusert moms på vann og avløp
Det er vedtatt reduksjon i merverdiavgiftssatsen på vann og avløpstjenester fra 25 til 15 prosent. Reduksjonen omfatter omsetning av vann fra vannverk, og gjelder også vederlag for avløpstjenester. Entreprisetjenester mv. knyttet til oppføring av VA-anlegg omfattes ikke. Det tas sikte på at den reduserte satsen kan gjelde fra 1. mai 2025.
Bagatellgrensen foreslås hevet til 200
Regjeringen har i statsbudsjettet foreslått å øke beløpsgrensen for hva som regnes som bagatellmessig verdi, fra 100 til 200 kroner. Den foreslåtte endringen får betydning for når det avgiftsunntatt kan foretas utdeling av gaver og reklameartikler, samt ved salg av enkelte varer i forbindelse med kunst- og kulturtilstelninger og fra veldedige og allmennyttige institusjoner og organisasjoners. Forslaget har vært på høring og ventes gjennomført i løpet av 2025 eller 2026.
Noen andre endringer
Forsinkelsesrente og standardkompensasjon
Forsinkelsesrenten skal fastsettes hvert halvår, med virkning fra 1. januar og fra 1. juli. Finansdepartementet har fastsatt forsinkelsesrenten til 12,5 prosent fra 1. januar 2025. Finansdepartementet har samtidig fastsatt standardkompensasjon for inndrivelseskostnader i norske kroner for første halvår 2025 til kr 470.
Rettsgebyret
Rettsgebyret fra 1. januar 2025 er fastsatt til kr 1 314. Rettsgebyret har blant annet betydning for fastsettelse av gebyrer og tvangsmulkt etter skatteforvaltningsloven og a-opplysningsloven.
Finansdepartementets oversikt over endringer i lover og forskrifter
Finansdepartementet har gitt en oversikt over de viktigste regelendringene fra 1. januar 2025 på departementets ansvarsområde.
Endringer i særavtalen for reiser fra 2025
Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet og hovedsammenslutningene i staten er blitt enige om enkelte endringer i «særavtale om dekning av utgifter til reise og kost innenlands» fra 1. januar 2025. Bl.a. øker bilgodtgjørelsen fra kr 4,90 til kr 5,00, mens diettsatsen for reise med overnatting øker til kr 977.
Det er også enighet om nye satser for dekning av udokumenterte utgifter til kost på reise utenfor Norge for 2025.
Skattemessig behandling
Den trekkfrie og skattefrie delen av godtgjørelse er fastsatt av Skattedirektoratet i den såkalte satsforskriften. Mottatt godtgjørelse som overstiger satsen etter satsforskriften, er skattepliktig arbeidsinntekt og inngår i grunnlaget for forskuddstrekk.
Krav til kjønnsbalanse i norske styrer
Nye lovkrav om at store og mellomstore selskaper skal ha minst 40 prosent kjønnsbalanse i styret trådte i kraft fra 1. januar 2024, med gradvis innføring mellom 2024 og 2028. De største selskapene, dvs. selskaper med mer enn 100 millioner kroner i samlede drifts- og finansinntekter, måtte oppfylle kravene innen utgangen av 2024.
Les mer
Nye regler for innsyn i aksjeeierboken mv.
Med virkning fra 1. februar 2025 er det fastsatt en ny forskrift om innsyn i aksjeeierboken, aksjeeierregisteret og forvalterregistrerte aksjer. Enhver kan be om innsyn i hvem som eier aksjer i norske selskaper og selskapet skal da gi disse opplysningene gratis via e-post innen tre dager, ev. via innsynsløsning i fagsystem eller aksjeeierregisteret.
Les mer
Krav om rapportering av reelle rettighetshavere
Lov om register over reelle rettighetshavere har trådt i kraft. Selskaper, enheter og andre sammenslutninger med tilknytning til Norge må nå melde inn opplysninger til Brønnøysund om hvem som står bak enheten. Plikten til å melde inn reelle rettighetshavere gjelder fra 1. oktober 2024. Tvangsmulkt ved manglende oppfyllelse inntrer fra 31. juli 2025.
Les mer
Nav – regelendringer og satser fra 2025
På nav.no finner du en oversikt over de viktigste endringene i regelverk og satser fra 1. januar 2025. Oversikten vil bli fortløpende oppdatert, med forbehold om at det kan komme endringer.
Arbeids- og inkluderingsdepartementet – viktige regelendringer
På regjeringen.no finner du en oversikt over viktige regelendringer fra 1. januar 2025 på Arbeids- og inkluderingsdepartementets nettsider.
Nytt SAF-T-skjema fra 2025
I dagens versjon er det tillatt å mappe kontoene mot enten en 2-sifret standard, en 4-sifret standard eller næringsoppgavene. Fra 1.1.2025 blir mapping mot kontoene i næringsspesifikasjonen eneste tillatte alternativ.
Det anbefales å kontakte systemleverandøren for å sikre at regnskapssystemet er tilpasset de nye kravene, samt å sørge for at regnskapskontoene er koblet til riktige kontoer i den nye kontoplanen.
Hvis du lurer på noe om skatte- og avgiftsendringene, eller noe annet, er du velkommen til å ta kontakt med oss. Vi er alltid tilgjengelige for å gi hjelp og gode råd.
Les flere innlegg om skatter, avgifter med mer