Generalforsamling i aksjeselskaper og andre aktuelle saker

Generalforsamling i aksjeselskaper - illustrasjon av ArtsyBeeKids

Her kan du blant annet lese om reglene for gjennomføring av generalforsamling i aksjeselskaper, aksjeoppgaven, skattemeldingen, SkatteFUNN-rapportering og andre aktuelle saker.

 

Generalforsamlingen

Alle aksjeselskaper har plikt til å ha minst en generalforsamling i året. Denne skal avholdes innen seks måneder etter utløpet av regnskapsåret, altså innen 30. juni for de fleste selskaper. Generalforsamlingen er selskapet øverste myndighet og vedtar bl.a. årsregnskapet, hva som skal deles ut i utbytte, og hvem som skal sitte i styret. Reglene som gjelder for et aksjeselskaps generalforsamling, finnes i aksjelovens kapittel 5. Det har ikke vært endringer i reglene det siste året.

Vær imidlertid oppmerksom på at det er nye regler for kjønnsbalanse i styret for store og mellomstore aksjeselskaper, som kan få betydning for hvem som kan velges til styret. Reglene innføres gradvis frem til 30. juni 2028 og vil fra 30. juni 2025 omfatte alle aksjeselskaper som enten har mer enn 100 millioner kroner i samlede drifts- og finansinntekter, eller som har mer enn 50 ansatte.

Reglene for generalforsamling i allmennaksjeselskaper (ASA-er) eller selskaper med VPS-registrerte aksjer omtales ikke her.

Hovedreglene for generalforsamling

Hovedregelen for generalforsamling er at styret skal sørge for innkalling til generalforsamling, og at den skal sendes senest én uke før møtet skal holdes, med mindre vedtektene fastsetter en lengre frist. En slik vedtektsbestemmelse vil imidlertid ikke gjelder ved innkallelse til ekstraordinær generalforsamling.

Forenklet generalforsamling

Mange selskaper, gjerne mindre selskaper med få eiere, velger gjerne å gjennomføre generalforsamlingen etter reglene for forenklet generalforsamling. Det innebærer at man ikke trenger å følge alle saksbehandlingsreglene som gjelder etter hovedreglene.

 

ANDRE NYHETER

 

Aksjeoppgaven er tilgjengelig fra 10. mars

Alle aksjonærer mottar aksjeoppgaven (RF-1088) fra Skatteetaten. Den gir en oversikt over dine aksjer i norske aksjeselskap, utenlandske selskap registrert på Oslo Børs og egenkapitalbevis i norske sparebanker. Aksjeoppgaven gir opplysninger om inngangsverdier, formuesverdier, gevinst, tap, utbytte og transaksjoner knyttet til aksjene.

Fra og med inntektsåret 2024 kommer aksjeoppgaven i nytt format i portalen «Min aksjeoppgave», som du kan logge inn i via Min side på skatteetaten.no. Det er blitt vesentlig enklere å gjøre endringer. Det er viktig at aksjeoppgaven sjekkes, og at den returneres til skatteetaten hvis det er feil i aksjeoppgaven.

Aksjeoppgaven (RF-1088) blir tilgjengelig i Altinn fra 10. mars. Fra 14. mars starter utsendelse på papir.

Skattemeldingen for personer sendes ut fra 13. mars

De første skattemeldingene til personer sendes ut 13. mars, og alle skattemeldinger skal være sendt ut 4. april. Du får beskjed på e-post eller SMS når din skattemelding er klar.

Skattemeldingen er en oversikt over inntekter, fradrag, formue og gjeld i 2024, dvs. de opplysningene Skatteetaten har mottatt fra arbeidsgivere, pensjonsutbetalere, banker, barnehager og andre på det tidspunktet skattemeldingen blir sendt ut. For å være sikker på at du ikke betaler for mye eller for lite i skatt, må du sjekke at opplysningene i skattemeldingen er riktige.

Fristen for å levere skattemeldingen for lønnstakere og pensjonister er 30. april. Fristen for næringsdrivende og selskaper er 31. mai.

Rapportering for SkatteFUNN i 2025: Fristen er 27. mars

Alle prosjekt med SkatteFUNN-godkjenning skal i år sende inn statusrapport eller sluttrapport innen 27. mars. Rapporteringen skal gjøres på den nye Min side på Forskningsrådets nettside.

Solcelleanlegg og salg av overskuddsstrøm, illustrasjonsfoto av andreas160578 via Pixabay

Solcelleanlegg og salg av overskuddsstrøm

Skattedirektoratet har gitt en uttalelse om solcelleanlegg anskaffet før nye skatteregler om salg av overskuddsstrøm trådte i kraft 1. januar 2024.

Etter overgangen til sjablongbeskatning er det ikke adgang til å fradragsføre kostnader knyttet til driften, eller til å avskrive deler av investeringen i solcelleanlegget.

Forhøyet mva.-risiko ved omorganiseringer

Skattedirektoratet har nylig offentliggjort en bindende forhåndsuttalelse (BFU) om omorganiseringer. Direktoratet konkluderer tilsynelatende med at det som hovedregel skal beregnes uttaksmoms dersom hjelpeselskap benyttes – i tilfeller hvor mva.-pliktige eiendeler overføres som ledd i omorganiseringen.

Les mer om forhøyet mva.-risiko ved omorganiseringer.

Enklere tilgang til årsregnskap i Brønnøysundregistrene

Årsregnskap ligger nå åpent sammen med andre virksomhetsopplysninger på registrenes hjemmeside. Senere i år vil også mellombalansen, som i dag kun er tilgjengelig i kunngjøringer, gjøres tilgjengelig samme sted.

EU-kommisjonen foreslår forenklinger i bærekraftsrapporteringen

EU-kommisjonen har foreslått endringer i bærekraftsdirektivet CSRD og annet regelverk for å begrense selskapenes kostnader. Det foreslås fristutsettelser og at kun store foretak med over 1000 ansatte skal utarbeide bærekraftsrapport.

Frivillig bærekraftsstandard for små og mellomstore selskaper

Den frivillige bærekraftsstandarden for mikro, små og mellomstore selskaper (VSME) gis økt betydning i EU-kommisjonens forslag til forenklingspakke. Standarden er et enkelt verktøy som hjelper SMB-selskaper med å gi bærekraftsinformasjon til store selskaper som er underlagt CSRD-krav.

Utvidelse av opsjonsskatteordningen trer i kraft

ESA har godkjent utvidelsene av opsjonsskatteordningen for selskap i oppstarts- og vekstfasen som ble vedtatt av Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2025. Endringene kan derfor tre i kraft fra 13. mars 2025.

Regnskapsregisteret har strammet inn mulighetene for korrigering av tidligere innsendte regnskaper

I løpet av det siste året har Regnskapsregisteret skjerpet sin praksis når det gjelder innsending av endrede regnskaper. Bakgrunnen er blant annet svindelsaker som har kommet frem i media, med innsending av fiktive regnskaper som har vært med på å muliggjøre svindelen.

 

Les også 

Viktige skatte- og avgiftsendringer i 2025